Intervju med Omecons VD, Andreas Lanz

Andreas Lanz har sedan februari i år varit VD för Omecon. Andreas är en energifull, hockeytokig smålänning med ingenjörsbakgrund.

Andreas berätta, vad är roligast med ditt jobb?
Förmånen att få träffa kunder inom olika branscher som arbetar med produktutveckling. Eftersom jag själv gillar teknik är det fantastiskt att få lära sig om deras produkter, verksamheter och framtida utmaningar.

Hur skulle du vilja beskriva din utbildningsbakgrund och tidigare arbetslivserfarenhet?
Jag har i grund och botten en civilingenjörsexamens från KTH inom Design och produktframtagning, som är en gren inom Maskinkonstruktion. Att valet föll på den utbildningen berodde nog på at jag gillade Oppfinnar-Jocke som liten och hade även ett stort intresse för problemlösning.

Jag inledde min karriär som projektingenjör på ett start-up bolag inom energibranschen där jag blev bolagets första anställda person. Det var en väldigt lärorik period då det inte fanns en tydlig väg framåt utan man fick själv forma framtiden vilket innebar att man fick vara involverad i det mesta.

Konsultbanan inledde jag 2011 och har arbetat som mekanikkonstruktör, team leader och teknisk projektledare på Scania. Parallellt med mina uppdrag var jag affärsutvecklare åt konsultbolaget som jag arbetade för då och såg till att merförsäljningen gick framåt och att bolagets konsulter trivdes hos kunden.

Jag tog examen i samband med Lehman-kraschen 2008 och jag ser stora paralleller till situationen som råder nu i Sverige och vår omvärld.

Vad är det bästa med att jobba på Omecon?
Att ingen vecka är den andra lik. Det är oftast våra medarbetare och kunder som styr vår agenda och ibland öppnas det upp möjligheter eller uppstår ”bränder” som man behöver ta tag i direkt.

Vad är Omecons största potential?
Bredden av våra medarbetares kompetenser. Tillsammans har vi en enorm bredd både kompetensmässigt och erfarenhetsmässigt. Vi har alltifrån verkstadsoperatörer, verkstadschefer, Civilingenjörer till renodlade projektledare. Delar vi med oss av varandras kompetenser och hittar synergier via projektåtaganden är vi enormt konkurrenskraftiga.

Vi har dessutom varit noga när vi har rekryterat våra medarbetare då vi har letat efter nyfikna individer, som gärna tar eget initiativ och visar entreprenörskap. Vi vill bygga Omecon tillsammans med våra medarbetare.

Vad är planen/målen för Omecon, och hur ska Omecon lyckas nå dit?
Ett större fokus på arbetspaket eller projektåtaganden istället för resursuthyrning. Likaså ska vi våga satsa på individer och låta dem förverkliga sina idéer som de tror gynnar bolaget.

Hur skulle du beskriva ditt eget ledarskap?
Jag försöker både vara kommunikativ och inkluderande i mitt ledarskap. Glädje, uppmuntran och humor har alltid varit viktigt för mig så jag är ofta mån om att skapa god stämning. Jag tror att om det finns en tydlighet i vad man vill ska åstadkommas och att om man lyfter och visar uppskattning för individer och prestationer samt har en god arbetsglädje kommer resultatet också bli bra.

Vad är det som lockar med chefsrollen?
Att vara med och utveckla individer och se medarbetare växa är oerhört stimulerande. Sen gillar jag att ta initiativ och vara med att påverka framtiden.

Var hämtar du energi och inspiration?
Träning i alla dess former såsom Padel, löpning och styrketräning. Många beslut har genom åren tagits i löpspåret.

Det är samtidigt viktigt att kunna stänga av arbetet emellanåt och inte låta det ta över ens privatliv. Att fokusera på familjen och att vara en närvarande förälder är minst lika viktigt för att skapa harmoni i arbetet.

Om du hade tvingats byta bana, vad skulle du valt att göra då?
Om allt var möjligt så skulle jag nog önska bli sportchef i ett hockeylag eller House-DJ på Ibiza.

Vilka gator äger du helst i Monopol?
Kungsgatan såklart. Omecons hemmaplan.